Mi az a hidraulikai beszabályozás?

Az elmúlt években, évtizedekben épült családi házak esetében nagyon ritkán találkozunk olyan rendszerrel, ami a szükséges módon, hidraulikailag be lenne szabályozva. Ez azt jelenti, hogy a szükséges, számolt (vagy nem számolt) víz mennyiségek a fogyasztók egy részénél csak részben jelenik meg.

Bizonyára tapasztaltak olyant, hogy a radiátoros rendszerüknél az egyik radiátor tűzforró, a másik alig langyos – így az egyik szobában túlfűtés, a másik szobában hideg van. Sokan észre sem veszik a radiátorok hőmérsékletének eltérést, csak a szobák közötti hőmérséklet különbséget!

Ennek az oka legtöbb esetben nem a radiátorok rossz méretéhez vezethető, hanem a rendszer beszabályozásának hiányához. Még napjainkban is találkozunk olyan gépész tervekkel, melyekben nincsenek beszabályozó szelepek!!! És azzal pedig ne is áltassuk magunkat, hogy a gépész terv nélkül készülő fűtési rendszerbe a szerelő méretezni fog, kiválasztani és beépíteni szabályozó szelepet. (Tisztelet a kivételnek, láttunk ilyen esetet is, de ez inkább csodaszámba megy…)

Beszabályozó szelep

A hidraulikai beszabályozás lényege, hogy különböző rendszerelemekkel (ezek a beszabályozó szelepek) kényszerítjük a víz megfelelő áramlását. (Merthogy a víz olyan anyag, ami ritkán gondolkodik és képes a kisebb ellenállás irányába áramlani. Pl. kazánhoz közeli radiátor tűzforró, az emeleten, a ház távoli szobájában pedig nem jut elegendő fűtővíz.) Leegyszerűsítve a statikus beszabályozás arról szól, hogy kisebb ellenállású fogyasztók áramlási (hidraulikai) ellenállását megnöveljük, ezzel a vizet más fogyasztókhoz “irányítjuk”. Gyakorlatilag ezekkel a szelepekkel állítjuk be a szivattyú ún. “munkapontját”, amely az adott ház pontos keringtetett vízigénye (se több, se kevesebb!) és az adott rendszer áramlási ellenállásából határozható meg.

Hidraulikai beszabályozással tehát két dolgot érhetünk el: minden helyiségben az adott, tervezett hőmérsékletet kapjuk és a rendszer pontos beállításával sokkal kisebb energiafogyasztást!

Egy beszabályozott fűtési rendszerrel akár 30-35% energia megtakarítás is elérhető egy nem beszabályozotthoz képest. Körülbelül ez olyan, mintha vásárolnánk egy TV-t (mérnökök által megtervezett, általában nem is olyan olcsó terméket), hazavisszük, bekapcsoljuk – …és nem állítjuk be a csatornákat! Lehet, hogy elvétve találunk egy-egy hangyás csatornát, de egyik sem lesz tiszta és élvezhető! Kb. ilyen “véletlenszerű” teljesítményre kell számítsunk a fűtési rendszerünk esetében is, ha nem szabályozzuk be azt!

Arról nem is beszélve, hogy ez mára kötelező is: az épületek energetikájával (is) foglalkozó 7/2006. (V.24.) TNM rendelet alapján “a fűtési rendszereket a beszabályozási terv alapján kötelező beszabályozni és a beszabályozást dokumentálni”.

Vajon az Ön házára készült beszabályozási terv? Volt bárki, aki a kivitelezést követően mérőműszerrel rámért egy mérőcsonkos szabályozószelep áramlási értékeire? (Hja, azt nem is írtam, hogy a mérés is kötelező a fenti rendelet alapján!) Ha nem, akkor hidraulikai szempontból (is) kezdhetünk gyanakodni a tervezett vagy éppen már “működő” rendszerünk energia hatékonyságára!!!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és kövess minket a Facebook-on!

Hasonló cikkek