Mi az időjárásfüggő vagy időjáráskövető szabályozás?

A szabályozás lényege, hogy a fűtési rendszerben a fűtővíz hőmérséklete az aktuális külső hőmérséklet alapján kerül beállításra. Tehát ha nincs olyan hideg kint, akkor a fűtővíz hőmérséklete is alacsonyabb. Mivel a ház hővesztesége, a fűtéshez szükséges energia igénye közel egyenesen arányos a külső hőmérséklettel, így a mindenkori fűtővíz hőmérséklete igazítható a ház igényeihez. Ennek köszönhetően a hőleadók oldalán található szabályozók és a hőtermelők kapcsolási száma minimalizálható, a hőtermelők átmeneti időszakban sokkal gazdaságosabb üzemben fognak dolgozni.

idojaras

Fontos, hogy hagyományos, meleg vizes kazánok hatásfoka ettől nem fog nőni, viszont a kondenzációs kazánok hatásfoka vagy hőszivattyúk COP-értéke jelentősen növekszik, ezáltal az üzemeltetési költségük jelentősen csökken! (Ez az oka annak is, hogy földgáz tüzelés esetén az új előírások zárt égésterű, kondenzációs gázkazánt javasolnak!)

Szintén fontos információ, hogy a 40/2012. (VIII.13.) BM rendelet alapján 100 m2-nél nagyobb fűtött alapterület alapján kötelező (!) időjárásfüggő szabályozás alkalmazása, alatta javasolt. (Hamarosan, az előírások szigorítása várható, így a kisebb alapterület esetén is kötelező lesz!)

A szabályozók jelleggörbéi a legtöbb esetben pontosan a ház igényeihez illeszthetőek. Állítható a görbe meredeksége és a határhőmérsékletek is állíthatók (így a görbe függőleges és vízszintes tengely mellett is eltolhatók). A hőtermelő beüzemelésekor a szervizes kollégák a rendelkezésre álló adatok és tapasztalat alapján általában beállítanak egy görbét, melyet a felhasználói igények, a bent lakás tapasztalatai alapján érdemes pontosítani, átállítani az első fűtési szezont vagy szezonokat követően!

idojarasfuggo

Érdekes tény, hogy több kazángyártó (akárcsak a személyautók értékesítésénél) az időjárásfüggő szabályozót „extraként”, felárral értékesíti! Tehát amikor hőtermelőt vásárolunk, akkor az egyes gyártók termékeinek összehasonlításánál ezt is vegyük figyelembe!

Tény, hogy az egyre bonyolultabb gépészeti rendszerek miatt a hozzájuk szükséges szabályozás tervezése, átgondolása sok esetben kimarad a tervezésből! Ez egy olyan terület, ami valahol a gépész és a villamos tervezés között helyezkedik el és kommunikáció hiányában egyik fél sem foglalkozik a kérdéssel. Sajnos inkább ez a jellemző és nem az, hogy mindkettő tervez automatikát! A rendszerek jó és gazdaságos működéséhez a két kolléga együtt dolgozása szükséges!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és kövess minket a Facebook-on!

Hasonló cikkek