Termoelektromos működtető motorok

Energiahatékonyság, energia spórolás szellemében nem csak a fogyasztott energia többségéért felelős fűtő/hűtő hőtermelőket, hanem az egyéb rendszerelemeket is érdemes vizsgálni. A rendszer gazdaságos működéséért nem csak a primer energiákat, hanem az úgynevezett segédenergiákat is számításba kell venni. Ilyen szükséges és elengedhetetlen energia például a fűtővíz áramlásáért felelős keringtető szivattyú fogyasztása, vagy a különböző szabályozó-, beavatkozó elemekhez szükséges energia is.

Ahhoz, hogy minden helyiségben a megfelelő, beállított hőmérsékletet elérjük, nem csak a hőtermelőnél beállított fűtővíz hőmérsékletet, hanem az adott helyiségbe beáramló víz mennyiségét is szabályozni szükséges. A feladatra legegyszerűbb megoldás a kétállású, nyit/zár szelep. (Konvekciós fűtő/hűtő rendszerek esetében, a lehető legpontosabb hőmérséklet-szabályozás elérése érdekében alkalmanként 0-10V-tal működő, folyamatos szabályozású szelepeket is alkalmazhatunk, de úgy gondolom, hogy családi házak esetében, főleg felületi fűtő/hűtő rendszerek tekintetében ezeknek nincs létjogosultsága!)

Termoelektromos működtető motor

Ezek a szelepek lehetnek alapban zárt, vagy alapban nyitott kivitelűek, annak függvényében, hogy feszültség nélküli állapotukban zárt vagy nyitott állapotban „pihennek”. A különböző átmérő, átáramló vízmennyiség, rendszerben található nyomás; így az elzáráshoz szükséges erő függvényében különböző kialakítású szelepek, különböző teljesítményű meghajtó motorokat találhatunk a piacon. Kisebb műszaki igények esetében (családi házaknál) az egyik leggazdaságosabb megoldás az ún. termoelektromos motor alkalmazása. A működésének lényege, hogy feszültség esetén a motor belsejében lévő speciális anyag felmelegszik, kitágul és a tágulásból eredő erőt használjuk a szeleptest nyitásához. (Tehát ha meleg a motor, az nem műszaki hibát jelent!) Amennyiben a feszültséget elvesszük, az anyag lehűl és egy rugó segítségével alap állapotába visszazáródik.

A piacon több gyártó különböző megoldásaival találkozhatunk, ezek többségében 2-3 W-os üzemi fogyasztással rendelkeznek, de vannak 6-8-10 W-os motorok is! Mivel elkötelezettek vagyunk az energia megtakarítás témában, így a piacon található legújabb fejlesztésű és legkisebb fogyasztású termoelektromos motorokat szoktuk javasolni, melyek csupán 1 W fogyasztással működnek!

Sokan gondolhatják, hogy csupán néhány Watt nem okozhat nagy különbséget, de ha a házunk fűtés/hűtés rendszerében van pl. 20 kör (padló, fal, mennyezet, vagy akár konvekciós hőleadónként egy-egy darab motor) és egy átlagos fűtési szezonról beszélünk (legyen 1400 h a fűtési idő), akkor egy átlagos 3W-os motorhoz képest (3-1)W x 1400h x 20 kör = 56000 Wh, azaz 56 kWh különbség adódik. Ez éves szinten kb. bruttó 2700 Ft különbséget jelent! És van még egy jó hírem: ezen új fejlesztésű, 1W-os motorok semmivel sem drágábbak a nagyobb fogyasztású nagytestvéreikhez képest – miért építsünk be nagyobb fogyasztású rendszerelemet, amikor azonos árban kapunk gazdaságosabbat is???

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és kövess minket a Facebook-on!

Hasonló cikkek