Miért válasszunk hőszivattyút hőtermelőnek?

A hőszivattyú a környezeti hő hasznosítására szolgáló berendezés, amely a hűtőgép elvén alapul. Télen fűtésre, nyáron hűtésre, légkondicionálásra is használhatók. A hőszivattyús rendszerek olyan energetikai berendezések, amelyek hőt vonnak el a környező levegőből (levegő-víz), vagy a vízből (víz-víz), vagy a talajból (talaj-víz) és ezt a hőt emelt (fűtés), vagy esetenként csökkentett (hűtés) hőmérsékleten közvetítik a lakóhelyiségekbe. A hőmérséklet emeléséhez szükséges energiát a hőszivattyús rendszerek általában villamos hajtású kompresszorral továbbítják a rendszerben. Ehhez az elektromos áram biztosítható az áramszolgáltatók igénybevételével, illetve megújuló energiaforrásokkal is (Fontos megjegyezni, hogy a megújuló energiaforrások sem működnek csak magukban, mindenképpen szükséges ez esetben is az áramszolgáltató közreműködése).

hőszivattyú

Amennyiben nincs napelemünk, szélturbinánk..stb, és a szolgáltatótól vásároljuk az elektromos áramot, kétféle tarifa közül választhatunk. Ezek a GEO tarifa, illetve a „H”, mint Hőszivattyús tarifa. GEO tarifa esetén fontos, hogy mivel egész évben adják, ezért a nyári hűtés is ezen olcsóbb árammal üzemeltethető, viszont számolni kell azzal, hogy minden nap 2-szer 2 órát szüneteltetik az áramszolgáltatást, ekkor nem üzemel a fűtési rendszer, és nincs lehetőség nappali áramra átkapcsolni ezen időszakra a hőszivattyút. Felületi hűtő-/fűtő rendszer alkalmazása esetén ez a tarifa teljesen megfelelő, nem okoz észrevehető hőmérsékleti változást a 2*2 órás leállás, ellenben más hőleadó esetében praktikusabb H tarifa igénylése (ez viszont igen költséges – főleg a nyári hónapok tekintetében -).

Ha összehasonlítást akarunk tenni az egyes hőtermelők költségeinek tekintetében, a hőszivattyús rendszerek beruházási költségei lényegesen magasabbak a hagyományos hőellátó rendszerek kiépítéséhez képest. Hosszú távon viszont minden típusnál jelentős előny a kedvező üzemeltetési költség, és az alacsonyabb károsanyag-kibocsátás szintje. Hőszivattyús rendszerek vonatkozásában a „levegő víz” rendszerek a leginkább megfizethetőek, melyeknek telepítése is egyszerű. A költségek számításánál fontos szempont lehet az, hogy az adott hőszivattyús rendszer nyáron hűtésre is alkalmas, tehát kiválthatja a klímaberendezéseket.

hőszivattyú2

Alacsony előremenő vízhőmérsékletet igénylő felületfűtési rendszerek esetén a GEO illetve a “H” árammal működtetett levegő-víz hőszivattyúk mintegy 30-40%-kal kedvezőbb fűtési költségeket jelentenek, mint egy kondenzációs kazánnal üzemeltetett fűtési rendszer.

Akik költséghatékonyan szeretnék kiváltani elavult gázüzemű kazánjukat, miközben csökkentik a környezeti terhelést is, van egy még korszerűbb lehetőség is, – ez a hibrid hőszivattyú. Ez a készülék egy megújuló energiával működtetett levegő-víz hőszivattyú és egy nagy hatékonyságú kondenzációs gázkazán kombinációja. Folyamatosan optimális hőfokot tart a lakásban, és szükség szerint meleg vizet is szolgáltat. A rendszer akár 35 százalékkal hatékonyabb lehet egy átlagos kondenzációs gázkazánnál, viszont ugyanakkora helyen elfér, és könnyen csatlakoztatható a meglévő csőhálózathoz és radiátorokhoz. Extra szolgáltatás, hogy nyáron hűteni is tud. A rendszer a külső hőmérséklet és a fűtési igény alapján automatikusan kiválasztja a legköltséghatékonyabb üzemmódot.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és kövess minket a Facebook-on!

Hasonló cikkek