Hogy maradjon pénzünk a nyaralásra is!

Most, hogy újra beköszöntött a kánikula, ismételten a helyiségek hűtésének, komfortos klimatizálásának kérdése került előtérbe. A légkondicionáló- és klíma berendezések káros egészségügyi hatásaira minden évben felhívják az emberek figyelmét, ahogy tettük ezt mi is tavalyi cikkeinkben:

http://ikomfort.ngbsh.hu/2014/06/milyen-veszelyeket-rejt-magaban-a-nyari-husoles/

http://ikomfort.ngbsh.hu/2014/05/itt-a-klima-szezon-on-mar-kitisztittatta-a-berendezeseit/

De most vizsgáljuk meg más szemszögből is a kérdést! Nézzük, milyen hátrányokkal bírnak ezek a klíma berendezések energia-, illetve költség hatékonyság szempontjából!

Home-Air-conditioning-Installation3

Az ország energiafelhasználásának egyre nagyobb részét teszi ki a nyári időszakban történő fogyasztás, ezáltal a téli és nyári energiafelhasználási csúcsok közötti különbség 2013 végére már 1,8%-ra csökkent és továbbra is folyamatosan csökkenő tendenciát mutat. A nyári energiafelhasználás növekedésének egyik fő oka a klímaberendezések használata, (átlagosan 15-20%-kal növeli a klímaberendezés a nyári energiafogyasztást) amelyek széndioxid kibocsátása ráadásul még inkább hozzájárul az átlaghőmérséklet emelkedéséhez, illetve a globális felmelegedéshez! Ebből a szemszögből nézve azt is mondhatjuk, hogy épületeink hűtésével napról napra „fűtjük” földünk légkörét.
A légkondicionálók ugyanakkor nem csak a környezetre, de pénztárcánkra is káros hatással lehetnek. Otthonunk egy fokkal történő hűtése háromszor több energiát emészt fel, mint egy fokkal történő fűtése. Egy átlagos teljesítményű klímaberendezés havonta kb. 250 kWh-val növeli meg az áramfogyasztást, ami 8-10 ezer forintos plusz költségként jelenik meg a villanyszámlán.

with-out_air_conditioner

Ha azonban épületeink energetikai szempontból korszerűbbek, megfelelően hőszigeteltek lennének, megfelelő lenne az árnyékolás és a szigetelés, nyáron akár 5-7 fokkal is csökkenthető lenne a lakások belső hőmérséklete. Ezek mellett pedig, ha költség- és energia hatékony módon szeretnénk 24-25 fokos helyiség hőmérsékletet biztosítani lakásunkban, irodánkban, akkor a legjobb módszer a felületi hűtő-/fűtő rendszerek alkalmazása, melyek optimális működtetését az i-con automatika rendszer szabályozza.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és kövess minket a Facebook-on!

Hasonló cikkek