Szolgáltatóktól független fűtésirendszer?

Több helyről hallottam, hogy egyes építtetők önállóan, a gazdasági és politikai helyzettől teljesen függetleníteni kívánják családi házuk, ingatlanjuk fűtési rendszerét. Nincs könnyű feladatuk!
Sajnos sok (és egyre több!) félrevezető reklám, hirdetés található. Ráadásul a legtöbb, talán tudatosan vezeti félre a laikus érdeklődőt…

Nézzünk néhány alapjaiban elvetélt műszaki ötletet!
- Dízel-motoros aggregátor biztosíthatja a rendszer működéséhez szükséges villamosenergiát. Szivattyúkhoz, esetleg hőszivattyúhoz is. Nem végeztem számításokat, de teljesen egyértelmű, hogy a szolgáltató sokkal olcsóbban állítja elő a szükséges áramot, mint egy házi aggregátor, aminek a működéshez szükséges gázolajat egy másik szolgáltatótól kell megvegyük…
- Következő ötlet a tartályos gáz. Ha valaki éppen atomháború túlélésére készül, akkor betárazhat földalatti tartályokban a földgázhoz képest jóval drágább PB gázból, de szerintem ez az ötletem sem fogja megmozgatni az építtetőket! :)
- Fűtőolaj. Kérem, ezt ne is kezeljék ötletnek! Tudtommal Magyarországon a nagy szőkítés-mizériának köszönhetően betiltották a lakossági fűtőolaj forgalmazást, de néhány uniós országban ma is használatos fűtőanyag. (A cél pedig, hasonlóan a tartályos gázhoz – egyfajta betárazás lenne.)
Sajnos be kell látni, hogy ezen ötletek nem működnek hosszútávú megoldásként. Mindegyik arról szól, hogy adott szolgáltatótól nagy mennyiségben vásárolunk fűtőanyagot és felhalmozzuk azt. Tehát bizonyos ideig segíthetünk a kérdésen, de nem valósítjuk meg a függetlenségünket.

solar_cell

Talán a legstabilabb ötletem ebben a témában: szilárd tüzelésű kazán és gravitációs fűtés! Az ún. gravitációs fűtésnek az a lényege, hogy nyitott a fűtési rendszer és nagy átmérőjű csövekben a hőmérséklet-különbségek miatt jelentkező felhajtóerő indítja be a keringést a csővezetékekben. Mindenféle elektromos segédenergia (szivattyú) nélkül. Ez egyáltalán nem újdonság: ez kb. a 60-as évek műszaki megoldása! Azon kívül, hogy a rendszer nem használ elektromos energiát más egyéb előnnyel nem rendelkezik. Jóindulattal sem mondható gazdaságosnak, sem komfortosnak!
Azt is meg kell jegyezzem, hogy valakinek minden nap meg kell raknia a kazánt (hamuznia, tisztítania kell a tűzteret, ellenőrizni vízmennyiséget, stb.)!… És persze a tűzifa, mint fűtőanyag beszerzése is feladat! Beláthatjuk, hogy önállóan a mindennapos tüzelőt sem könnyű megtermelni (hacsak nincs saját erdőnk), így nem a villamos és gázszolgáltatótól fogunk függni, hanem az erdészeti gazdálkodóktól!

És végül nézzük a napjainkban terjedő, és sokszor félrevezető hirdetésekben szereplő napelem témakörét! Tévhit az, hogy a napelemmel függetlenek lehetünk! Fejlesztenek és kísérleteznek évek, évtizedek óta a termelt elektromos energia tárolásával kapcsolatban, de háztartások számára ma még nem elérhető ez a megoldás. Marad az inverter és az oda-vissza számoló villanyóra. Ezúton értesítek minden olvasót, hogy ha a szolgáltató emberei karbantartást végeznek a hálózaton, akkor lekapcsolják az invertert, nehogy a szerelő balesetet szenvedjen! Azaz lekapcsolják a napelemes energiatermelést! Készülhet úgy a beruházás, hogy nullához közelítsük a villanyszámlát, így anyagi értelemben függetlenek lehetünk, de műszakilag nem!

napelem-slider3

A napelemes rendszerek árai rohamosan közelednek a reális megtérülés felé, így terjedésük biztosan növekedni fog a közeljövőben, de ne higgyünk azoknak, akik ilyen félrevezető szempontokat is felsorolnak valós műszaki érvként!

Ilyen társadalomban élünk! Kényelmünk és igényeink érdekében elkötelezzük magunkat. És bármelyik szolgáltatóra gondolhatunk: víz, áram, gáz, telefon, TV, internet, szemétszállítás, stb. függők vagyunk.

Nincs megoldás. Marad a tábortűz :)

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és kövess minket a Facebook-on!

Hasonló cikkek