Segítség, csöpög a mennyezet!

Természetesen nem egy csőtörés tragikomikus eseményéről szeretnék írni, sokkal inkább a mennyezethűtések szinte egyetlen, és mindenkit aggodalommal eltöltő kondenzációs jelenségéről.
Mint ezen a nyáron is, többször előfordul, hogy megélünk extrém magas, hosszan tartó hőséget, melyet időnként egy-egy frissítő zápor szakít meg. Ilyenkor az amúgy addig tökéletesen működő mennyezethűtésünk egyik napról a másikra komoly kihívásnak néz elébe. A folyamatosan felmelegedő ház hűtése egyre nagyobb teljesítményt igényel, ugyanakkor szép lassan nő a páratartalom is. A magas hőmérséklet és páratartalom együttese könnyen odavezethet, hogy a mennyezetünk elkezd csöpögni. A jelenség teljesen természetes, mert a hideg mennyezetünk úgy kezd viselkedni, mint a hűtőből kivett sörös üveg… kicsapódik rajta a pára.
A probléma fő oka a megfelelő vezérlés, automatika hiánya!

water-leaking-through-the-ceiling

Hosszú pályafutásom alatt látott tapasztalatokra alapozva sajnos elmondható, hogy a legtöbb mennyezethűtést értékesítő cégnek vagy egyáltalán nincs semmilyen automatikája, vagy ami van, az sem megfelelő a fenti jelenség korrekt védelmére. Nem egyszer hallom tisztelt konkurenseinktől, hogy “a mi rendszerünkbe nem kell automatika, mert mi magas hőmérsékleten (18-19 fokon) üzemeltetjük a rendszerünket, és ott nem kondenzál ki a rendszer”.

Ebben van igazság, tényleg nem kondenzál ki a rendszer EGY DARABIG! Extrém időjárás esetén már a 18-19 fok is problémát okozhat, és akkor nincs semmi, ami megvédje a mennyezetet. A másik komoly probléma a magas hőmérséklettel, hogy elveszítjük a rendszer kapacitásának közel 30-40%-t. Egy automatikával ellátott, folyamatosan szabályozott rendszer képes mindig a legalacsonyabb hőmérsékleten üzemeltetni a rendszerünket és akár 15-16 fokos vízzel is hűteni.

Saját véleményem szerint, felelőtlenek azok a cégek, gyártók, akik csak az eladás érdekében rábeszélik a kedves vevőket/kivitelezőket, hogy jól lesz úgy is a rendszer, hogy nem tesznek be automatikát, és azt mondják a vevőnek, hogy fogadja el, hogy csak ennyit tud hűteni a rendszer. Természetesen ennek főleg az az oka, hogy a legtöbb piaci szereplőnek nincs korrekt megoldása az automatikára, vagy csak olyan magas áron, hogy a vevőnek azt már nem lehet/tudja eladni. Majd eljön az első nyár, amikor szembesülünk azzal, hogy nem hűt a rendszer eléggé, és egyszer csak, mintha valami varázskönyvet néznénk, kirajzolódnak a falon és a mennyezeten a csövek kontúrjai. Mivel nincs automatika rendszer, ami ezt megakadályozná, a kondenzáció mértéke tovább nő, és egy ponton ezekről a felületekről elkezd csöpögni a kicsapódott pára.

IMG_0770

Amennyiben sikerül a rendszert gyorsan kikapcsolni és hagyni, hogy kiszáradjon, akkor a legtöbb esetben a vizesesedés nyomtalanul eltűnik. Azonban, ha ez többször előfordul, akkor jobb esetben ott marad a nyoma, rosszabb esetben el kezd penészedni a vakolatunk, lehullik a festék vagy berohad a gipszkarton. Ha ezt látja a falon vagy a mennyezeten, NE KÉSLEKEDJEN, állítsa le a rendszert és hívjon szakembert, aki tud ajánlani egy megfizethető és működőképes szabályozó megoldást!
A legideálisabb, ha minden helyiségben tudjuk mérni, nem csak a hőmérsékletet, hanem a páratartalmat is. Ez nyújtja a legnagyobb biztonságot, valamint lehetőséget ad a helyiségenkénti beavatkozásra, hőmérséklet szabályozásra. Sok automatikát ajánló cég szintén az ár és a műszaki megoldás hiánya miatt igyekszik rábeszélni a tulajdonosokat, hogy elég egy termosztát szintenként, valamint elég egy referencia helyen mérni a harmatpontot. Gondolom azzal mindenki egyetért, hogy lakáson belül soha nincs egységesen ugyanolyan légállapot és hőmérséklet. A konyhában teljesen más “időjárás” uralkodik, mint egy kamrában vagy hálószobában.
Mindenképpen célszerű olyan megoldást választani, ami helyiségenként képes hőmérsékletet és páratartalmat mérni , valamint beavatkozni!

iCON ÚJ 22-55

Az i-con automatika rendszer megfelel a fentebb említett összes elvárásnak, beépítése és használata egyszerű. Részletes információkért tájékozódjon honlapunkon vagy hívjon minket bizalommal!
http://www.ngbsh.hu/home_solutions/product/automatika_rendszer

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és kövess minket a Facebook-on!

Hasonló cikkek