Támadják az otthonainkat?!

Érdekes és elgondolkodtató cikk jelent meg az ITbusiness (az üzleti döntéshozók magazinjának) legutóbbi, 2016.03.01-ei számában, melyből egy részletet kiemelek: “A HP tanulmánya szerint az IoT-eszközök 70 százaléka ki van téve hekkertámadásnak. Becslések szerint egy termékben átlagosan 25 különböző sebezhetőségi pont található. 

smart-home-berg-startegy_bitport

Vegyük csak a hálózatra csatlakoztatott nyomtató esetét: az ipari kémek nemcsak a már kinyomtatott dokumentumokhoz juthatnak hozzá, hanem beléphetnek a gép belső szoftverébe (firmware-ébe), túlhevítik a gépet, hogy az iroda is lángra lobbanjon. Vagy az ártalmatlannak tűnő Nest (Google…) okos-termosztáttal a hekkerek nemcsak kényükre-kedvükre változtathatják a hőmérsékletet a házban, de azt is láthatják, mikor nincs hosszabb ideig otthon a család. Az üres lakás pedig csábító célpont. Arra is vigyáznunk kell, mit beszélünk a Skype-képes és–vagy hanggal vezérelhető okos tévé előtt, mert az eszköz látszólag kikapcsolt állapotban is figyeli környezetét. Az otthoni automatikát, a háztartásban fellelhető okos eszközöket tipikusan mobiltelefonnal irányítjuk, ha valaki átveszi telefonunk felett az irányítást, akkor az okos otthon felett is rendelkezhet – mondja Czibere Kornél, az okosotthon-megoldásokat szállító SMARTme kereskedelmi vezetője. Ezen a területen is ésszerűnek kell lenni, a nyílt forráskódú megoldások helyett a biztonságosabb, zárt megoldásokat kell előnyben részesíteni. Érdemes továbbá az otthoni automatikamegoldásokat a riasztó rendszertől elkülönülten felépíteni, tanácsolja a szakember.

mfi_smarthome_kiemelt

Való igaz, hogy rengeteg olyan eszközzel és alkalmazással rendelkezünk, amely eltárolja helyváltoztatáshoz kapcsolódó, érdeklődési körünkhöz és szokásainkhoz kapcsolódó adatainkat – mondja Solymos Ákos. Ezek alapján titkosszolgálati eszközök nélkül is egész jó közelítésű profilt lehet építeni. A kormányzatnak pedig megvannak azok a jogosítványai, amellyel a további összefüggések feltárásához szükséges adatokat elérheti.”

Az NGBS automatika rendszere – az iCON automatika rendszer – a legmodernebb technológiák révén úgy lett kifejlesztve, hogy maximális védelmet nyújtson az esetlegesen felmerülő hekker-támadásokkal szemben, így alkalmazásával teljes biztonságban tudhatjuk otthonunkat és családunkat.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és kövess minket a Facebook-on!

Hasonló cikkek